Nemaš kvasac u kući, a planiraš da praviš hljeb? Nema potrebe da izlaziš iz kuće, ovaj recet ti priskače u pomoć
Sastojci:
- 1 dl piva
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica šećera
Ostaviti da prenoći i spreman je za upotebu sljedeći dan.
Kvasac od krompira
Kvasac možeš napraviti i od krompira. Dobro skuhaj narezani krompir dok ne omekša i ocijedi. Sačuvaj vodu od kuhanja. Krompiru dodaj po jednu kašičicu soli i šećera, a nakon što se ohladi dodaj 1/4 vode od krompira. Ostavi da fermentira nekoliko dana.
Prirodni kvasac za kiselo tijesto
- 50 grama (1/2 šolje) integralnog pšeničnog ili raženog brašna
- 50 grama (1/4 šolje) vode
U posudi dobro umiješati brašno i vodu, kako bi se dobila gusta smjesa. Pokriti plastičnom folijom. Nakon 12 sati provjeriti smjesu na kojoj bi se trebali pojaviti mjehurići, ako to nije slučaj, promiješajti i ostavite još 12 sati.
Dodati istu količinu brašna i vode kao na početku, te dobro izmješati. Prvo dodati vodu, promiješati, pa dodati brašno i opet promiješati. Svakih 12 sati trebalo bi redovito hraniti aktivni kvasac.
Svako sljedeće hranjenje treba baciti pola kvasca i dodati istu količinu brašna i vode kao na početku. Nakon 6-7 dana kvasac je spreman za upotrebu.
Primjedbe
Objavi komentar