Kako napraviti domaći kvasac

Nemaš kvasac u kući, a planiraš da praviš hljeb? Nema potrebe da izlaziš iz kuće, ovaj recet ti priskače u pomoć






Sastojci:
  • 1 dl piva
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica šećera

Ostaviti da prenoći i spreman je za upotebu sljedeći dan.

Kvasac od krompira

Kvasac možeš napraviti i od krompira. Dobro skuhaj narezani krompir dok ne omekša i ocijedi. Sačuvaj vodu od kuhanja. Krompiru dodaj po jednu kašičicu soli i šećera, a nakon što se ohladi dodaj 1/4 vode od krompira. Ostavi da fermentira nekoliko dana.

Prirodni kvasac za kiselo tijesto
  • 50 grama (1/2 šolje) integralnog pšeničnog ili raženog brašna 
  • 50 grama (1/4 šolje) vode 

U posudi dobro umiješati brašno i vodu, kako bi se dobila gusta smjesa. Pokriti plastičnom folijom. Nakon 12 sati provjeriti smjesu na kojoj bi se trebali pojaviti mjehurići, ako to nije slučaj, promiješajti i ostavite još 12 sati.

Dodati istu količinu brašna i vode kao na početku, te dobro izmješati. Prvo dodati vodu, promiješati, pa dodati brašno i opet promiješati.  Svakih 12 sati trebalo bi redovito hraniti aktivni kvasac.

Svako sljedeće hranjenje treba baciti pola kvasca i dodati istu količinu brašna i vode kao na početku. Nakon 6-7 dana kvasac je spreman za upotrebu.






Primjedbe